Appel valt niet ver van de boom: Nederlands hardfruit!

De appel valt in oktober niet ver van de boom. Met de zomer achter de rug is het namelijk tijd voor hardfruit van eigen bodem: de nieuwe oogst Nederlandse appels en peren! Smaakvolle Elstar-, Jonagold- en Goudreinette-appels. Sappige Doyenne du Comice-, Triomphe de Vienne- en Conference-peren. Kom je bij De Groentemannen appels met peren vergelijken?


Appels verkopen we natuurlijk het hele jaar door. Op onze aardbol is het door de wisselende seizoenen immers altijd wel érgens het juiste moment voor een nieuwe appeloogst. Daarom hebben we al vroeg in het jaar heerlijke appels uit onder meer Argentinië, Zuid-Afrika, Chili, Brazilië en Nieuw-Zeeland. Daar komt bij dat verschillende ‘clubrassen’ het hele jaar door en wereldwijd worden geteeld, zoals Jazz, Pink Lady en Kanzi.

'Allemansvriend’ Elstar

Na het einde van de zomer breekt de tijd aan voor de in eigen land geoogste appels. Lekker dicht in de buurt dus! “Daarvan is Elstar al jarenlang de meest populaire”, vertelt Groenteman Jacco. “Deze ‘allemansvriend’ met rode blos kenmerkt zich door de fijne zoetzure smaak. De perfecte appel voor op het vuistje, die je heerlijk kunt afbijten.”

Bewaarappel Jonagold

Jonagold (Da Costa) is lang houdbaar en daarmee de ideale bewaarappel. “Dit vrij grote, stevige en sappige ras heeft een gele schil met oranje/rode blos en eveneens een zoetzure, romige smaak”, legt Jacco uit. “Zoek je een zuurdere appel? Kies dan Goudreinette! Deze appel met een iets ruwere schil wordt vaak gebruikt voor het bakken van appeltaarten.”

Handperen

Dan onze peren! De in eigen land geoogste Doyenné du Comice wordt ook wel de ‘Koningin der Peren’ genoemd. “Er is geen handpeer die sappiger is. Je kunt hem haast eten en drinken tegelijk! Triomphe de Vienne is een grote, friszoete peer die je lang kunt bewaren. Zoek je een goede stoofpeer, bijvoorbeeld voor een smakelijke perensoep? Dan is het zoete ras Gieser Wildeman perfect! Natuurlijk vind je bij ons ook de populaire Conference-peren.”

Appel- en perentips

Tot slot geven we je graag nog enkele appel- en perentips:

- Bewaar appels in de koelkast als je ze langer hard wilt houden.
- Zijn peren nog wat aan de harde kant? Laat ze rijpen op de fruitschaal. Dat gaat het snelst!
- Een lekkere perentaart maken? Kies dan voor Conference-peren.
- En zoals eerder al genoemd: Goudreinette is de perfecte appel voor appeltaarten.

Appel- en perenadvies

Wil je meer weten over onze appels en peren? We geven je graag advies in onze winkel. Eet smakelijk!

cross filter half-arrow menu-dropdown plus facebook instagram linkedin twitter youtube